arzenkft_header arzenkft_header2014_2 arzenkft_header2014_3

Rovarirtás

 

A különféle rovarok közegészségügyi (járványügyi), élelmiszeripari, valamint mezőgazdasági szempontból rengeteg probléma forrásai, tömeges elszaporodásuk esetén komoly veszélyt jelentenek. Emiatt van szükség a rendszeres rovarirtás elvégzésére. 

A rovarirtás feladata a már kialakult rovarfertőzöttség felszámolása, valamint az esetleges további rovarfertőzöttség kialakulásának megelőzése, megakadályozása a megfelelő időszakokban történő kezelésekkel. Ezáltal biztosítható a folyamatos rovarmentesítés.
Ha a rovarok már megtelepedtek és elszaporodtak, a rovarirtás nélkülözhetetlen a felszámolásukhoz, a kártevők elpusztításával az akut veszély csökkenthető, megszüntethető. Ahol a kártevők egyszer már megjelentek és elszaporodtak, ott kedvező életfeltételeket találtak, így az elvégzett rovarirtás után is lehetőségük van újbóli megtelepedésükre. Az kártevő - és rovarirtás tehát csakis akkor lehet eredményes, ha rendszeresen ismétlődik és azzal egyidejűleg gondot kell fordítani a megelőzésre is. A védekezés rendszeres, évről évre ismétlődő feladat, amely csak körültekintő, szervezett formában végrehajtva hatékony. A védekezés és rovarirtás szempontjából fontos a kártevők, rovarok mielőbbi felismerése!

 

Rovarirtás lódarazsak esetén

A rovarirtás alá eső rovarfajok közül a lódarazsak irtása mindig szakember feladata! A darázsirtás részleteiről bővebben itt olvashat.

 

A rovarirtás házilagos módszerei

Tűzzel: Elsősorban darázsirtásnál alkalmazták, nem jelentett száz százalékos megoldást, csak szabadtéren használható. 
Vízzel: Többnyire darázsirtás és hangyairtás során alkalmazható módszer, illetve egyéb központi fészekkel vagy bollyal rendelkező fajoknál. Ez a megoldás sem teljes hatókörű, és csak szabadtéri helyeken működik.
Vegyszerekkel: Mérgező/savas vegyszerrel történő permetezés vagy mérgező csalétekkel (por) történő szórás a fertőzött helyeken. A hatása az alkalmazott vegyszerek típusától és a rovarfajtól függően nem mindig azonnali, és nem mindig teljes körű. 

 

A rovarirtás professzionális módszerei

A professzionális rovarirtás módszerei többfélék, alkalmazásuk mindig a konkrét helyzettől függ. A professzionális rovarirtás elvégzéséhez használt eszközök és vegyszerek specifikusan e célra lettek kifejlesztve, ezért hatékonyságuk garantált:

- Permetezés
- Porozás
- ULV eljárás
- Hideg ködképzés
- Gélezés

 

A rovarirtás ideje

A rovarirtás elvégzésének ideje meglévő fertőzöttségnél azonnali, hiszen ott mielőbbi közbelépésre van szükség, a rovarok fajtájától függetlenül. 
A megelőzés-szintű, rendszeres rovarirtás elvégzésének ideje viszont az adott rovar fajtájától függően, valamint a vonatkozó jogszabályok függvényében kerül meghatározásra (bizonyos rovarok irtását az ÁNTSZ által megszabott időközönként kell végezni bizonyos intézményekben). Az időszakonként történő rovarirtást általában a rovarok szaporodási periódusának üteme határozza meg elsődlegesen, valamint a rovarirtásra kijelölt épületek jellege és funkciója.
Egy tízemeletes panelházban pl. a szemétledobóknál gyakrabban célszerű rovarirtást végezni megelőző jelleggel, mint a magánlakásokban. Egy munkásszállón gyakoribb kontroll szükséges a rovarirtás idejének meghatározására, stb.

A rovarirtásra vonatkozó jogszabályok


1997. évi CLIV. törvény 73. § (1) bekezdés szerint:
„A betegségeket terjesztő vagy egészségügyi szempontból káros, külön jogszabályban meghatározott rovarok és rágcsálók irtásáról a terület, épület tulajdonosának, illetve kezelőjének rendszeresen gondoskodnia kell. A terület, illetve épület használói az irtást tűrni kötelesek.”

 

Rovarirtás hatóságilag - csótányirtás

Az ÁNTSZ által rovarirtásra, pontosabban évente kétszeri csótányirtásra kötelezettek az alábbi intézmények: 
- egészségügyi intézmények
- gyermekvédelmi és oktatási intézmények
- élelmiszerek és italok előállítására, kezelésére, tárolására, szállítására és forgalmazására szolgáló intézmények
- piacok és vásárcsarnokok
- vendéglátó-ipari egységek
- tömegszállások.

 

Rovarirtás szakszerűen

A rovarok közegészségügyi, mezőgazdasági és élelmiszer ipari kártételükre való tekintettel, szakvállalatunk felvállalja a rovarok elleni hathatós védelmet. A professzionális rovarirtás révén, a megfelelő előkészítéssel és a felhasználásra kerülő vegyszerek hatástartósságának figyelembevételével, akár 6-8 hétig rovarmentes állapot biztosítható. A felszaporodott, már kialakult rovarfertőzöttség teljes egészében megszüntethető.
Munkavégzésünk során csak a „Johan Béla” Országos Epidermiológiai Központ Dezinszekciós és Deratizációs osztálya által kiadott „Tájékoztató az engedélyezett irtószerekről és az egészségügyi kártevők elleni védekezés szakmai irányelveiről” című szakkönyvben engedélyezett irtószereket használjuk fel a rovarirtáshoz.
 

Erősségünk

- gyorsaság: ügyeleti rendszert tartunk fenn, akár aznap tudunk reagálni a problémákra
- kiszállási költség: nincs
- helyben vagyunk
- mérsékelt árakkal dolgozunk
- jó minőségű szereket alkalmazunk, a rovarirtás hatékonysága garantált
- szakmai tapasztalat: a rovarirtást mindig az adott helyzettől függően, a legoptimálisabb módszerrel végezzük

 

Rovarirtás - légy   Légy - rovarirtás után

 

 

 

kullancsirtas   Hangyairtás - rovarirtás

 

 

 

Csótányirtás, rovarirtás   Rovarirtás csalétek segítségével

Elérhetőség

ARZÉN Kereskedelmi és Szolgáltató KFT.

2800. Tatabánya, Teleki László u. 5. Pf: 370. Telefon: + 36 34 / 312 - 581

1203.Budapest, XX. ker. Erdõ utca 44.

Telefon: + 36 1 / 285 - 9065
Mobil: 06 - 30 / 937 - 5500

Bejelentkezés

Online felhasználók

Jelenleg 5 vendég és 0 felhasználó van vonalban.