arzenkft_header arzenkft_header2014_2 arzenkft_header2014_3

Darázsirtás előtt – pár szó a darazsakról

Mindenki látott már darazsat, és nyilván mindenki igyekezett elkerülni, mert csípése igen fájdalmas tud lenni. Sőt egyes esetekben akár életveszélyes is, a csípés helyétől függően (torok, nyelv) vagy allergiás reakció esetén.

Ezek a pár centiméter testhosszú, fekete-sárga csíkos rovarok a méhek közeli rokonai, többnyire kolóniában élnek egy királynő vezetésével, a fészkeiket pedig – eredetileg – faodvakba, földi lyukakba építik, de vannak magányosan élő darázsfajok is. A Magyarországon honos fajok közül a lódarázs a legveszedelmesebb; fészkük bolygatására a rovarok azonnali életveszélyes támadással reagálnak.

 

A darázsirtás szükségessége

Sajnos, a darazsak a fészkeiket sokszor nem a természetben építik fel, hanem az ember közvetlen lakókörnyezetében (padláson, eresz alatt, ablaknyíláshoz, egyéb résekbe az épületek falán stb.), veszélyeztetve ezzel az ott élőket és az elhaladó személyforgalmat.
Emiatt válik szükségessé a darázsirtás, amellyel megelőzhetőek a csípésből eredő problémák és az esetleges súlyosabb egészségkárosodás, azonban a házi módszerekkel történő darázsirtás nem mindig célravezető, mert

- ha a darázsirtás során nem semmisül meg az egész fészek és a benne lévő rovarok, akkor visszatér a probléma - ha a darázsirtás során használt anyagok nem megfelelőek, a rovarok csak feldühödnek, de életképesek (és „csípős” hangulatúak!) maradnak - ha a darázsirtás során a darázsirtást végző személy nem visel megfelelő védőruházatot, valamint nem ismeri pontosan az adott faj jellemzőit és az ellene hatásos irtási módszert, akkor jelentős veszélynek teszi ki magát

A darázsirtás mindig rendkívül nagy óvatosságot igényel, a legjobb és leghatékonyabb mód a fészek felkutatása és minden egyed azonnali elpusztítása. Lehet próbálkozni házilagos módszerekkel, de amennyiben a fészek helyét nem lehet felderíteni vagy nem hozzáférhető helyen van, a darázsirtást jobb szakemberre bízni.

 

Darázsirtás lódarazsak esetén

Amennyiben lódarazsakkal van dolgunk, a darázsirtás mindig a szakember feladata!
Ez a mintegy 35 cm testhosszú darázsfaj életveszélyes, ha támad, különösen fészke védelmében, több egyed támadása esetén. Ne kísérletezzünk irtásával önállóan!

 

A darázsirtás házilagos módszerei

A darázsirtás lényege a királynő és a teljes fészek elpusztítása, csak ebben az esetben beszélhetünk sikerről. Ha a királynő vagy a fészek és a rovarok egy része megmarad, újabb kolóniát alapítanak, és kezdődik elölről a folyamat.

Darázsirtás tűzzel: Régebben alkalmazták, általában csak átmeneti megoldást jelentett. A fészek közelében tüzet raknak, és a füstöt a rovarok felé terelik, amitől azok elkábulnak, röpképtelenné válnak. A fészket ekkor leverik a helyéről és elégetik a tűzben. Mivel a füst számos rovart nem kábít el teljesen, mindig marad túlélő. 

Darázsirtás vízzel: Szintén házilagos módszer, nagy nyomású vízsugárral, távolról verik le a fészket a helyéről, és a kirepülő rovarokat is lepermetezik, hogy ne tudjanak repülni. Ez a megoldás sem teljes hatókörű.

Darázsirtás vegyszerrel: Valamilyen mérgező/savas vegyszerrel permetezik a fészket és a kirepülő darazsakat, ami általában elkábítja és végül elpusztítja a rovarokat. A hatás az alkalmazott vegyszertől függően nem mindig azonnali és nem teljes körű.

 

A darázsirtás professzionális módszerei

A professzionális darázsirtás több módszert különböztet meg, amelyek alkalmazása mindig az adott helyzettől függ. A prof darázsirtásnál használt anyagok, vegyszerek és eszközök speciálisan erre a célra lettek kifejlesztve, így hatékonyságuk garantált:

- Darázsirtás permetezéssel
- Darázsirtás porozással
- Darázsirtás ULV eljárással
- Darázsirtás hidegködképzéssel

 

A darázsirtás ideje

Napszak tekintetében a leghatásosabb az esti órákban történő darázsirtás, mivel ilyenkor már minden egyed a fészekben tartózkodik.
Ha sikerül a megtelepedés kezdetén észlelnünk őket, akkor hónapok tekintetében áprilisban legcélszerűbb a darázsirtás, mivel ez a fészekrakás ideje a darazsaknál.

 

Darázsirtás szakszerűen

Amennyiben Önnek is meggyűlt a baja a darazsakkal, de a saját kezű darázsirtás nem vált be, vagy nem akarja kockáztatni saját és szerettei épségét, hívjon minket bizalommal.
Szakképzett kollégáink a darázsirtás és más egyéb rovarirtás műveletét kockázatmentesen és hatékonyan, gyors lefolyással végzik el, hogy otthona ismét a nyugalom szigete lehessen. A vegyszeres darázsirtás során alkalmazott keverékekkel történő irtás garantáltan 100%-os eredménnyel zárul, a rovarprobléma megszűnik.

 

Darázsirtás után   Darázsirtás szükségessége

 

 

 

Darázsirtás előtt   Darázsirtás színtere

 

 

 

Darázsirtás   Darázsirtás alatt

Elérhetőség

ARZÉN Kereskedelmi és Szolgáltató KFT.

2800. Tatabánya, Teleki László u. 5. Pf: 370. Telefon: + 36 34 / 312 - 581

1203.Budapest, XX. ker. Erdõ utca 44.

Telefon: + 36 1 / 285 - 9065
Mobil: 06 - 30 / 937 - 5500

Bejelentkezés

Online felhasználók

Jelenleg 6 vendég és 0 felhasználó van vonalban.