arzenkft_header arzenkft_header2014_2 arzenkft_header2014_3

Darázsirtás előtt – pár szó a darazsakról

Mindenki látott már darazsat, és nyilván mindenki igyekezett elkerülni, mert csípése igen fájdalmas tud lenni. Sőt egyes esetekben akár életveszélyes is, a csípés helyétől függően (torok, nyelv) vagy allergiás reakció esetén.

Ezek a pár centiméter testhosszú, fekete-sárga csíkos rovarok a méhek közeli rokonai, többnyire kolóniában élnek egy királynő vezetésével, a fészkeiket pedig – eredetileg – faodvakba, földi lyukakba építik, de vannak magányosan élő darázsfajok is. A Magyarországon honos fajok közül a lódarázs a legveszedelmesebb; fészkük bolygatására a rovarok azonnali életveszélyes támadással reagálnak.

 

A darázsirtás szükségessége

Sajnos, a darazsak a fészkeiket sokszor nem a természetben építik fel, hanem az ember közvetlen lakókörnyezetében (padláson, eresz alatt, ablaknyíláshoz, egyéb résekbe az épületek falán stb.), veszélyeztetve ezzel az ott élőket és az elhaladó személyforgalmat.
Emiatt válik szükségessé a darázsirtás, amellyel megelőzhetőek a csípésből eredő problémák és az esetleges súlyosabb egészségkárosodás, azonban a házi módszerekkel történő darázsirtás nem mindig célravezető, mert

- ha a darázsirtás során nem semmisül meg az egész fészek és a benne lévő rovarok, akkor visszatér a probléma - ha a darázsirtás során használt anyagok nem megfelelőek, a rovarok csak feldühödnek, de életképesek (és „csípős” hangulatúak!) maradnak - ha a darázsirtás során a darázsirtást végző személy nem visel megfelelő védőruházatot, valamint nem ismeri pontosan az adott faj jellemzőit és az ellene hatásos irtási módszert, akkor jelentős veszélynek teszi ki magát

A darázsirtás mindig rendkívül nagy óvatosságot igényel, a legjobb és leghatékonyabb mód a fészek felkutatása és minden egyed azonnali elpusztítása. Lehet próbálkozni házilagos módszerekkel, de amennyiben a fészek helyét nem lehet felderíteni vagy nem hozzáférhető helyen van, a darázsirtást jobb szakemberre bízni.

 

Darázsirtás lódarazsak esetén

Amennyiben lódarazsakkal van dolgunk, a darázsirtás mindig a szakember feladata!
Ez a mintegy 35 cm testhosszú darázsfaj életveszélyes, ha támad, különösen fészke védelmében, több egyed támadása esetén. Ne kísérletezzünk irtásával önállóan!

 

A darázsirtás házilagos módszerei

A darázsirtás lényege a királynő és a teljes fészek elpusztítása, csak ebben az esetben beszélhetünk sikerről. Ha a királynő vagy a fészek és a rovarok egy része megmarad, újabb kolóniát alapítanak, és kezdődik elölről a folyamat.

Darázsirtás tűzzel: Régebben alkalmazták, általában csak átmeneti megoldást jelentett. A fészek közelében tüzet raknak, és a füstöt a rovarok felé terelik, amitől azok elkábulnak, röpképtelenné válnak. A fészket ekkor leverik a helyéről és elégetik a tűzben. Mivel a füst számos rovart nem kábít el teljesen, mindig marad túlélő. 

Darázsirtás vízzel: Szintén házilagos módszer, nagy nyomású vízsugárral, távolról verik le a fészket a helyéről, és a kirepülő rovarokat is lepermetezik, hogy ne tudjanak repülni. Ez a megoldás sem teljes hatókörű.

Darázsirtás vegyszerrel: Valamilyen mérgező/savas vegyszerrel permetezik a fészket és a kirepülő darazsakat, ami általában elkábítja és végül elpusztítja a rovarokat. A hatás az alkalmazott vegyszertől függően nem mindig azonnali és nem teljes körű.

 

A darázsirtás professzionális módszerei

A professzionális darázsirtás több módszert különböztet meg, amelyek alkalmazása mindig az adott helyzettől függ. A prof darázsirtásnál használt anyagok, vegyszerek és eszközök speciálisan erre a célra lettek kifejlesztve, így hatékonyságuk garantált:

- Darázsirtás permetezéssel
- Darázsirtás porozással
- Darázsirtás ULV eljárással
- Darázsirtás hidegködképzéssel

 

A darázsirtás ideje

Napszak tekintetében a leghatásosabb az esti órákban történő darázsirtás, mivel ilyenkor már minden egyed a fészekben tartózkodik.
Ha sikerül a megtelepedés kezdetén észlelnünk őket, akkor hónapok tekintetében áprilisban legcélszerűbb a darázsirtás, mivel ez a fészekrakás ideje a darazsaknál.

 

Darázsirtás szakszerűen

Amennyiben Önnek is meggyűlt a baja a darazsakkal, de a saját kezű darázsirtás nem vált be, vagy nem akarja kockáztatni saját és szerettei épségét, hívjon minket bizalommal.
Szakképzett kollégáink a darázsirtás és más egyéb rovarirtás műveletét kockázatmentesen és hatékonyan, gyors lefolyással végzik el, hogy otthona ismét a nyugalom szigete lehessen. A vegyszeres darázsirtás során alkalmazott keverékekkel történő irtás garantáltan 100%-os eredménnyel zárul, a rovarprobléma megszűnik.

 

Darázsirtás után   Darázsirtás szükségessége

 

 

 

Darázsirtás előtt   Darázsirtás színtere

 

 

 

Darázsirtás   Darázsirtás alatt

Elérhetőség

ARZÉN Kereskedelmi és Szolgáltató KFT.

Rovarirtás, rágcsálóirtás Budapesten és vidéken professzionálisan, tapasztalt szakemberekkel. Keressen minket fertőtlenítés, darázsirtás, féregirtás kapcsán is bizalommal!

2800 Tatabánya, Teleki László u. 5. Pf: 370.
Telefon: +36 34 312 581

1203 Budapest, XX. ker. Erdõ utca 44.
Telefon: + 36 1 285 9065

Mobil: +36 30 937 5500

Bejelentkezés

Online felhasználók

Jelenleg 4 vendég és 0 felhasználó van vonalban.